Вторник, 22 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.06.2018  » Как прекаляването със солта вреди на мозъка?
  Как прекаляването със солта вреди на мозъка?

  Източник: iStockphoto

  Да асоциираме прекаления прием на сол единствено с проблеми с кръвното налягане, би означавало силно да подценим негативния ефект от прекаляването с нея. Оказва се, че той се простира далеч отвъд увреждането на сърцето и може да афектира дори и мозъка.

  Прекаляването със солените храни води до когнитивен дефицит, а може да повиши и риска от мозъчносъдови увреждания и дори от инсулт. Това е заключението от проучване на биомедицински изследователски институт в Ню Йорк, публикувано в журнала Nature Neuroscience. За щастие, опасните последствия от прекаляването със солта са в голяма степен обратими и проучването дава няколко препоръки в тази насока.

  Негативният ефект на солените храни върху мозъка се изразява в увреждане на т.нар. мозъчни ендотелни клетки. Те покриват вътрешната стена на кръвоносните съдове и регулират тонуса на гладката мускулатура в съдовите стени. Прекаляването със солта се асоциира с увреждане функциите на ендотелните клетки, а фините кръвоносни съдове в мозъка може да се окажат първи и най-сериозни потърпевши от влошаването тонуса на гладката мускулатура.

  Учените установяват и клетъчния механизъм, по който постъпването на прекомерно количество сол в стомаха чрез храната води до бързи последствия в мозъка. Солените храни повлияват концентрацията на определени имунни клетки в чревния епител, които водят повишаване плазмените нива на специфичен провъзпалителен фактор, означаван като интерлевкин 17 (IL-17). Именно той е причина за увреждане на ендотела в мозъчните съдове.

  В дългосрочен план увреденият ендотел може да наруши нормалното оросяване на мозъка – най-чувствителният към снабдяване с кръв и кислород орган. Това ще стане причина за сериозни съдови увреждания, водещи до аневризми или микроинсулти, които може да прераснат до животозастрашаващи състояния.

  Най-лошото при прекомерния прием на сол е, че негативните последствия върху мозъка може да останат скрити за дълго време. Като най-чест и първосигнален симптом за прекомерен прием на сол се появяват проблемите с кръвното налягане. Проучването на американския медицински институт обаче доказва, че пораженията върху мозъчните съдове са налице още преди прекаляването със солта да се отрази на кръвното налягане. Тези данни показват огромното значение на превенцията в случая и затвърждават нуждата от разумен и умерен прием на солени изделия.

  Добрата новина е, че пораженията от солта върху съдовия ендотел са обратими. Навременните промени в хранителния режим може да ги неутрализират. Това се дължи на факта, че повечето съдови увреждания подлежат на бързо овладяване и структурата на кръвоносните съдове може да бъде успешно възстановена.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »