Събота, 19 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.06.2018  » Оралният секс – рисковете от преосмисленото табу
  Оралният секс – рисковете от преосмисленото табу

  Откакто човекът съществува, той се размножава чрез стандартни сексуални техники, а може би почти толкова назад трябва да се върнем, за да достигнем и момента, когато практикуването на сексуалната игра е придобило и чисто удоволствен аспект. И на фона на тази дълговековна практика, съвсем доскоро оралната любов като аспект на сексуалното общуване се разглеждаше като тема табу. В последните години обаче нещата се променят и, за добро или лошо, за оралния секс се говори все по-свободно. Допитванията показват, че със същата освободеност той се и практикува сред всички сексуално активни възрастови групи.

  Оралният секс се слави с няколко позитивни аспекта:

  • Носи съответното сексуално удоволствие;
  • Не може да доведе до нежеланa бременност;
  • Подпомага жените в достигането на оргазъм;
  • Улеснява мъжете в постигането на ерекция;

  Едновременно с позитивите, оралният секс носи и съответните рискове. При него предпазни мерки не съществуват, а опасността от негативни последствия е налице. Специално създаден от Британското здравно министерство експертен екип установява няколко основни риска от оралния секс, касаещи и двата пола.

  Риск от заразяване с ХИВ и СПИН
  Установено е, че вирусът ХИВ може да се пренесе чрез орален секс и при двата пола, макар рискът да е много по-нисък, отколкото при стандартен секс, дори да е обезопасен. Рискът от заразяване след орален секс идва от невъзможността да се използват качествени предпазни средства срещи попадане на вирусни частици върху разранената лигавица на устната кухина или около половите органи.

  Гонорея
  Като най-честа форма на сексуално предавано бактериално заболяване, гонореята може да се предаде и при орален секс, особено при фелацио. Най-лошото е, че попадайки в гърлото, бактериите причинители може дълго да не отключат никакви симптоми и човек да остане неволен преносител.

  Сифилис
  Язвичките, характерни за сифилиса, се появяват основно върху зоната на половите органи и около зърната. По-рядко това става върху лигавицата на устната кухина, но точно тази им поява създава много сериозен риск от предаване на инфекцията след орален секс. Рискът е еднакво висок и при двата пола. Важна особеност е, че през последните 3 години само в Англия се установява ръст на разпространението на сифилис с около 30% с достигане на около 4 хиляди диагностицирани годишно.

  Хламидия
  Тя се разпространява чрез микропаразит, който често се заселва и по лигавицата на гърлото. Така заразяването при орален секс може да стане много лесно, а разпространението на хламидия в началото на 21 век достига епидемични размери.

  Херпес
  Установено е, че херпесният вирус се предава много лесно дори само с целувка. Това означава, че орален секс с човек, който има проявен херпес на устата, води до на практика неминуемо заразяване на другия партньор. Инфекцията може да остане скрита дълго време, но заразеният бързо става преносител на заболяването.

  През последните години се натрупват доказателства и за това, че оралният секс може да доведе до заразяване с човешки папилома вирус (HPV), причиняващ различни форми на рак. Описани са много случаи на хора, повечето от тях мъже, които развиват рак на гърлото именно поради заразяване с HPV. Това е основният причинител в над 50% от случаите, а оралният секс е прекият преносител на заразата.

  На база на голямата роля на оралния секс в сексуалното общуване между партньорите, експертите считат за нерационално да се препоръчва избягването му като основна превантивна мярка срещу заразяване с посочените инфекциозни агенти. Затова превантивните мерки следва да се доведат до ограничаване броя на партньорите, с които се общува чрез орален секс и до по-често изследване за евентуално заразяване.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »