Вторник, 22 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  11.06.2018  » Тайните проекти на Amazon, сред които да лекува рак
  Джеф Безос
  Джеф Безос   Източник: Getty Images

  В момента Amazon не може да се оплаче от липса на средства. Нейният основател Джеф Безос дори стана най-богатият човек в модерната история. Като всяка голяма компания обаче Amazon не разчита само на основния си бизнес. Напротив, компанията инвестира усилено в алтернативни проекти и подобно на Google има цял таен отдел, който се занимава единствено с разработката и тестването на нетипични за основния бизнес на Amazon идеи, съобщава CNBC.

  Групата се казва Grand Challenge ("Грандиозно предизвикателство") и е оглавена от Бабак Парвиц, който преди това е бил в тайния отдел Google X и е създател на очилата за добавена реалност Google Glass. През 2014 г, Парвиц напуска Google X именно, за да оглави Grand Challenge.

  Може би затова и името Amazon X също понякога се използва за Grand Challenge, както и кодовото име 1492. Екипът тества и разглежда най-различни идеи. От проекти, които може да подобрят бизнеса на Amazon, например по-бързи и качествени доставки, до съвсем различни дейности като поддръжка на здравни картони и дори търсене на лечения за ракови заболявания.

  В коментар за CNBC Amazon нарушава типичното си мълчание и потвърждава, че действително има такъв самостоятелен отдел, който се ръководи от Парвиц, който е с поста вицепрезидент.

  Медицината е важен фокус на Grand Challenge. Отделът работи с научен център в Сиатъл и се опитва да използва машинно обучение, за да може да предотврати появата на рак и да ускори намирането на лечението му.

  Друг проект е разработката на виртуални здравни картони. Те се съхраняват в "облак", като системата може да следи за некоректни или грешни диагнози и да сигнализира за това. Данните ще могат да се използват и при здравни застраховки, за да се намалят неточностите. Проектът се разработва от три години и вече е почти готов да бъде предложен на застрахователни компании.

  Част от другите проекти на Grand Challenge вече се прилагат от Amazon в ежедневната работа на компанията. Най-вече в доставките. От този отдел идват услуги като възможност за оставяне на поръчката в багажника на колата на клиента или вътре в коридора на дома му и др.

  Да работиш за отдела е привилегия и трябва да се заслужи. Някои от членовете на екипа са участвали във вътрешен конкурс, който е всяка година. Участниците могат да са само служители на Amazon, които са на пълно работно време и трябва да имат интересни идеи. Те ги представят пред Безос и висшето ръководство на компанията, които избират победителите. Те стават част от екипа на Grand Challenge с възможност да реализират идеята си със самостоятелен бюджет за нея.

  vesti.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »