Неделя, 12 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.05.2018  » Как да се храним, за да бъдем по-щастливи?
  Как да се храним, за да бъдем по-щастливи?

  Източник: iStockphoto

  Правилното хранене е едно от средствата, с които можем да стимулираме производството на допамин и буквално да се чувстваме по-щастливи. Допаминът е важен хормон, изпълняващ ролята на невротрансмитер, подсигурявайки правилната комуникация между нервните клетки в мозъка. Допаминът обаче има още една много важна роля – той участва в процесите регулиращи поведението и паметта, а при по-обилна секреция създава усещането за задоволство и щастие.

  Нивата на допамина се регулират стриктно от нервната система. Много важна особеност в случая е, че производството на допамин може да се поддържа и с естествени средства, сред които попада и храненето. Придържането към някои особености на храненето може да ни подсигури по-обилна секреция на допамин в мозъка и съответно да ни кара да се чувстваме по-щастливи.

  Постоянен прием на белтъчини
  За производството на допамин много важна роля има една важна аминокиселина – тирозин. Специфични ензимни системи в организма трансформират тирозина в допамин, затова постоянния прием на белтъчни храни, съдържащи тази аминокиселина, е важен за поддържането нивата на допамина. Проучвания доказват пряко, че богатата на тирозин диета може да подсигури постоянно нормални нива на допамин в мозъка и да помогне за избягване на неговия дефицит.

  Намаляване консумацията на наситени мазнини
  Клинични проучвания показват, че наситените мазнини може да намалят активността на допамина в мозъка, особено когато се консумират във високи количества. Счита се, че ефектът идва от провъзпалителния ефект на наситените мазнини. Те отключват възпалителни процеси, вследствие на които възприемчивостта на мозъчните структури към действието на допамина намалява. Има проучвания, доказващи, че хората, които консумират по-големи количества наситени мазнини са по-податливи на проблеми с паметта и различни когнитивни нарушения, включително депресивни състояния. По-рядката консумация на наситени мазнини съответно ще поддържа мозъка по-чувствителен към допаминовата сигнализация и ще позволява постигането на всички позитивни ефекти от нея.

  Прием на пробиотици
  През последните години бяха събрани редица доказателства за връзката между чревната флора и мозъчните функции. Вече се знае, че част от полезните бактерии в чревния тракт могат директно да произвеждат допамин, който да допълни секрецията му в мозъка. Така поддържането на нормалния баланс на чревната флора може да помогне и за поддържане на допаминовите нива постоянни.

  Добре балансираното хранене е сред най-достъпните средства за допълване регулацията на допаминовата секреция. Диета, богата на белтъчини и пробиотици и с намален прием на наситени мазнини, може буквално да ни помогне да се чувстваме по-щастливи.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »