Вторник, 7 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.05.2018  » За стегнат корем – силова тренировка или джогинг?

  За стегнат корем – силова тренировка или джогинг?

  Източник: iStockphoto

  Желанието за топене на мазнините около корема е сред най-честите причини да се насочим към фитнеса. Позитивният ефект обикновено е налице, но колко бързо ще настъпи той, зависи основно от правилния избор на типа физическо натоварване.

  Той обикновено се свежда до 2 типа активности – силови тренировки или бягане (джогинг). И двете носят своите ползи, но ефективността им по отношение топенето на мазнините около корема е различна.

  Основна цел на спортуващите, които искат да стопят излишните мазнини около корема и да стегнат мускулатурата си, е да горят максимално количество калории. Осеммесечно проучване сред 200 души със затлъстяване в областта на корема и талията показва, че джогингът е много по-ефективен за горене на калории от силовите тренировки.

  За да оцени потенциала на двата типа тренировки за топене на коремните мазнини, проучващият екип разделя участниците на 2 групи. Първата група бяга по 20 км седмично, а втората провежда по 3 силови тренировки седмично със съответните серии от натоварвания. След осем месеца се оценява процентът на стопените висцерални мазнини – тези дълбоко под кожата в областта на корема, около черния дроб и други важни органи. Именно висцералните мазнини се асоциират с най-висок риск от хронични здравословни проблеми – инсулинова резистентност, диабет, високо кръвно и др. В рамките на осем месеца се установява сериозно стопяване на висцералните мазнини при хората, разчитащи на бягането, а ефектът при тези, придържащи се към силови тренировки, е много по-слаб.

  Тези резултати са причина проучващият екип да посочи аеробните упражнения като водещо и най-надеждно средство за топене на излишните мазнини в областта на корема и талията. С този тип упражнения горят с около 70% повече калории за единица време, отколкото със силови тренировки. Силовите тренировки обаче носят по-слаб ефект в това отношение, но остават водещ избор за хората, които целят укрепване на мускулатурата и натрупване на допълнителна мускулна маса.

  Освен бягането, за топенето на мазнините на корема може да се разчита и на други аеробни упражнения като плуване, скачане на въже, каране на колело и др.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »