Вторник, 4 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  14.05.2018  » Носи ли азотният оксид ползи във фитнеса?
  Носи ли азотният оксид ползи във фитнеса?

  Източник: iStockphoto

  Азотният оксид е естествено образуван в организма газ, който оказва влияние върху вътрешната обвивка на кръвоносните съдове (ендотел). Основната му роля се изразява в стимулиране отпускането на мускулатурата в съдовата стена и разширяване на кръвоносните съдове. Този му ефект е причина азотният оксид да се разглежда като средство за укрепване и подобряване издръжливостта на мускулатурата при занимаващите се с фитнес тренировки и бодибилдинг. Ползите от това приложение на азотния оксид обаче все още са дискусионни в няколко аспекта.

  Фитнес добавките не съдържат чист азотен оксид, а продукти, които стимулират производството на този газ в организма. Това води до повишаване притока на кръв към мускулите и по-бързо изграждане на допълнителна мускулна маса. Теоретично това действие е много позитивно за подобряване представянето във фитнеса, повишаване издръжливостта на мускулатурата и ускоряване на възстановяването след тренировка. Практическото постигане на тези ефекти обаче и по-скоро дискусионно.

  Основна причина ползите от този тип фитнес добавки да се поставят под съмнeние е фактът, че тяхното действие не е безспорно доказано от клинични проучвания. Твърденията за него са по-скоро плод на логически обяснения за потенциалния ефект от приема на въпросните продукти, ускоряващи производството на азотен оксид в организма. Доколко този ефект носи преки ползи за подобряване на фитнес производителността и качеството на тренировките не е ясно. Липсва достатъчно количество научна информация в този аспект. Според учените данните от проучванията, сочещи, че азотният оксид подобрява качеството на фитнес тренировките, може да се дължат не толкова на азотния оксид, колкото на повишената интензивност на тренировките. Доказано е, че по-сериозните натоварвания карат организма сам да засили производството на азотен оксид, т.е. покачването му може и да не е вследствие приема на фитнес добавките.

  Според експертите дори да се докажат ползите от приема на добавки за стимулиране отделянето на азотен оксид, няма как да се гарантира, че те ще са еднакво ефективни при всеки любител на фитнес тренировките. Затова като средство за успешно подобряване на производителността се препоръчва ползването на добавки с вече доказана ефективност и безопасност.

  Добавки, стимулиращи образуването на азотен оксид, се ползват и за лечение на еректилна дисфункция при мъжете. В това отношение се разчита на същия ефект – по-лесно разширяване на кръвоносните съдове в областта на гениталиите за по-лесно и трайно постигане на ерекция. Според експертите в този аспект ефективността на добавките може да се разглежда като по-сериозна.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »