Сряда, 16 Юни 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  14.05.2018  » Сексът стимулира растежа на мозъка?
  Сексът стимулира растежа на мозъка?

  Източник: iStockphoto

  Сексът носи знайни и незнайни ползи. Благодарение на данните от проучване на Принстънския университет вече можем да добавим още една към списъка на знайните ползи от секса. Според учените той подпомага растежа на мозъка и развитието на мозъчните функции. Освен това поддържащите редовен сексуален живот хора са по-малко податливи на тревоги и стрес.

  Отдавна е доказано, че стресът и неприятните изживявания може да забавят растежа на нервните клетки в мозъка. Тези данни провокират учени от университета в Принстън, САЩ, да проверят дали е вярно и обратното, т.е. дали позитивните изживявания оказват пряко благоприятно влияние върху състоянието и дейността на мозъка. И това се оказва безспорен факт.

  Учените отчитат, че любовните занимания и сексуалното общуване стимулират пролиферацията на клетките в хипокампуса – мозъчната структура, ангажирана с паметта, чиито неврони са най-чувствителни към негативния ефект от стреса и неприятните емоции. В допълнение се установява и изграждането на по-ефективна мрежа за сигнализация между тези неврони в мозъка. Така поддържането на активен сексуален живот гарантира не само по-пълноценно развитие на мозъчните структури, но и по-ефикасни връзки между тях.

  Позитивният ефект на секса върху състоянието и дейността на мозъка се обяснява с хормоналните промени по време и след сексуално общуване. Учените установяват, че окситоцинът и другите хормони, отделяни по време на секс, от една страна потискат негативната роля на стресовите хормони върху мозъка, а от друга – упражняват директен позитивен ефект върху мозъчните неврони. Комбинираният ефект е предпоставка едновременно за подсигуряване максимално развит и оптимално функциониращ мозък. Счита се, че позитивният ефект е налице и при двата пола.

  Данните от проучването добавят към досегашната информация за ползите от секса за физическото и емоционалното здраве на човека. Според учените тези данни може да послужат като основа, върху която да се разясни потенциалната роля на секса като средство за предотвратяване и превенция на определени невродегенеративни процеси. Напълно възможно е да се окаже, че сексът скоро ще бъде предписван като средство за профилактика и допълващо лечение на различни проблеми с паметта и когнитивните функции.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »