След като на практика се отказа от собствена мобилна операционна система, Microsoft сега има друга стратегия - да направи Windows 10 доста по-близък с Android и iOS. Компанията представи новите стъпки в тази посока по време на своята годишна конференция Microsoft Build.

Този път Microsoft не планира да пуска своя мобилна платформа. Вместо това ще даде на потребителите на Windows 10 достъп до възможно най-много функции от операционната система през мобилните им телефони.

Притежателите на iPhone например ще получат приложението Your Phone. Чрез него те ще могат да свържат телефона с компютъра си и да синхронизират снимки, известия, съобщения. Дори ще има възможност за прехвърляне на файлове от компютъра на iPhone без да е нужно телефонът да се докосва.

Браузърът Edge и Office 365 за Android и iOS получават поддръжка на функцията Windows 10 Timeline. Чрез нея те ще могат да следят и продължават работата си между различни устройства. Timeline изисква единствено да се използва един и същи профил в Microsoft в тези приложения, за да могат данните да се синхронизират.

За притежателите на телефони с Android също има нещо специално. То ще е част от новия Android интерфейс Microsoft Launcher. Приложението сменя началния екран на Android с такъв, който е разработен от MIcrosoft и дава допълнителни функции. Сред тях също е Timeline, поддръжка на Microsoft Intune и дори възможност за пускане на съвместими приложения от едно устройство на друго. Това обаче ще се случи малко по-късно през годината, тъй като Launcher все още се разработва.

vesti.bg