Петък, 22 Януари 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.03.2018  » Apple разработва ново поколение MicroLED екрани

  Източник: БГНЕС

  Apple е в процес на активна разработка на изцяло ново поколение дисплеи, съобщава агенция Bloomberg. Компанията работи по т.нар. MicroLED технология, която може да бъде наследник на популярните в момента OLED панели.

  Според източниците на Bloomberg, Apple в момента прави тестове с малък брой подобни дисплеи в Калифорния. Предимствата на MicroLED панелите са, че те ще позволят създаването на по-тънки устройства, а самите дисплеи ще са по-ярки и ще консумират по-малко енергия.

  За момента обаче производството на MicroLED панели е доста по-трудно и скъпо от това на OLED. Преди около година ситуацията е била доста тежка и Apple почти се е отказала от проекта. Сега обаче има достатъчно напредък, който да кара компанията да гледа към бъдещето прилагане на MicroLED в устройствата си.

  Най-вероятно първата джаджа на компанията, която ще има MicroLED панел, е бъдеща версия на Apple Watch. Това обаче може да се случи най-рано след около две години.

  Решението на Apple сама да разработва дисплеите на устройствата си е част от стратегията на компанията постепенно да намалява зависимостта си от външни фирми. В момента тя разчита на други производители за голяма част от компонентите на устройствата си. Ако Apple успешно поведе сегмента на MicroLED, това ще се отрази благоприятно на компанията и ще ѝ позволи да предлага отличаваща се технология спрямо конкурентите си.

  Преди всичко това обаче да е факт, Apple първо трябва да реши проблемите с масовото производство на тези панели. Нужно е създаването на ново оборудване, а и конкуренцията също работи в сферата. Проектът коства и доста средства, като Apple е заделила цял завод за тестовото производство, както и 300 инженери.

  Технологията е доста сложна, като се нуждае от милиони индивидуални пиксели, като всеки от тях има по три компонента - червен, зелен и син диод. Всеки от тях трябва да бъде направен и конфигуриран отделно, За момента процесът по производство се справя с малки дисплеи, по около 2 инча и то в ограничено количество. Затова се очаква да минат още няколко години, преди технологията да е напълно готова за бързо масово производство на MicroLED панели за смартфони.
  vesti.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »