Вторник, 7 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  12.03.2018  » Фалшивите новини се разпространяват по-бързо от истинските
  Фалшивите новини се разпространяват по-бързо от истинските, показа проучване

  © Reuters

  Фалшивите новини се разпространяват в интернет по-бързо от истинските, но това се дължи повече на самите потребители, отколкото на програми тип ботове, показва публикувано днес в сп. "Сайънс" изследване, цитирано от "Франс прес"и "Ройтерс" и обобщено от БТА. Екип от Масачузетския технологичен институт е проучил около 126 хиляди новини в периода от 2006 до 2017 година. Те са били и истински, и лъжливи, и пуснати в Туитър от 3 милиона души над 4.5 милиона пъти.

  За установяване на разликата между истински и фалшиви новини екипът е използвал изводите на шест независими организации за фактологични проверки. Фалшивите информации обикновено се разпространяват по-бързо и по-обхватно от истинските.

  На истинските новини е нужно средно шест пъти повече време да достигнат до 1500 души, отколкото на фалшивите. Според изследователите има 70% по-голяма вероятност една фалшива новина да бъде ретуитната в сравнение с истинска новина.

  Това се наблюдава във всички категории информация, но е най-ярко изразено в фалшивите политически новини, отколкото във фалшивите новини за тероризъм, природни бедствия, наука, градски легенди или финанси. Екипът на изследването освен това изтъква, че разликата идва от хора, а не от софтуери за автоматични операции в интернет, известни като ботове.

  Ботовете разпространяват по еднакъв начин истинските и фалшивите новини, което значи, че хората са по-отговорни за по-високото разпространение на фалшиви новини. Според изследването това наблягане на фалшивите новини може да се дължи на способността им да изненадват хората повече от истинските новини, защото противоречат на очакванията и представите им.

  Установява се също, че "Туитър" акаунтите, които публикуват фалшиви новини, обикновено имат по-малко абонати, следят по-малко други акаунти и са по-малко активни от тези, които пускат истински новини.

  dnevnik.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »