Четвъртък, 16 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  05.02.2018  » Качване на стълби за сваляне на теглото – как помага?
  Качване на стълби за сваляне на теглото – как помага?

  Изкачването на няколко етажа по стълбите има по-тонизиращ ефект от едно кафе според проучване. Учени от университета на Джорджия (САЩ) са установили, че няколкоминутното качаване по стълбището в спокойно темпо има еквивалента на 50 мг кофеин – доза по-голяма от тази в голяма чаша кафе или кутийка кола.

  Новината се посреща с въодушевление от хората, работещи на по-високи етажи в офиси и търсещи начини да разнообразят и най-вече да засилят физическата си активност през деня. За тях избягването на асансьора и изкачването на стълбището пеша предлага идеална възможност и за тонизиране, и за поддържане на метаболизма и теглото.

  А в допълнение, проучването на американските учени установява, че качването на стълбището към офиса сутрин се отразява добре и на мотивацията на хората, работещи на по-високи етажи.

  Пренебрегването на възможността да се изкачват стълбите пеша е най-често допусканият пропуск сред хората, търсещи по-висока физическа активност. На всички ни се налага да стигнем до по-високи етажи поне няколко пъти дневно и имаме избор да заменим асансьора с качване на стълбите пеша. От този избор за активно раздвижване се възползват малко хора, бързайки да се настанят удобно на седящото си място в офиса, което, за съжаление, не позволява избор на алтернатива. Оказва се, че така пропускаме много удобен шанс да допълним грижите за теглото си.

  По време на проучването американските специалисти обръщат внимание и на ролята на редовното качване на стълбите като средство за горене на калории. Истина е, че упражнението е твърде краткотрайно, за да донесе директни ползи за калорийния баланс. Установено е, че при 70-килограмов мъж за 2 минути изкачване на стълби се изгарят едва 21 калории. При това със спокойно темпо. За сравнение стоенето прав в асансьора за същия период изгаря около 2 калории.

  Ползите от изкачването на стълбите пеша идват не от моментния ефект върху метаболизма, а от натрупващото се влияние при неколкократни повторения през деня. Ако изкачваме стълбите вкъщи и в офиса няколко пъти на ден, можем да си подсигурим активност, с която да горим над 100-200, дори 300 калории дневно.

  Така качването на стълбището се превръща в идеално допълнение към всеки фитнес режим, във всяка възраст. Лесно, достъпно и най-вече – ефективно допълнение към всеки режим за регулиране на теглото. Не го пренебрегвайте. Пренебрегвайте асансьора.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »