Сряда, 12 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.01.2018  » 4 препоръки за начинаещите бегачи
  4 препоръки за начинаещите бегачи

  Бягането събира все повече почитатели като най-просто, удобно и доказано ефективно кардио упражнение за горене на калории. Дори и то обаче има няколко тънкости, придържането към които позволява ефектът да се оптимизира. Бягането може да се практикува цял живот и по всяко време, стига да се предпазвате от контузии. Познаването на въпросните тънкости ще ви помогне да се предпазите именно от тях.

  Винаги загрявайте
  Дори просто занимание като бягането изисква предварителна загрявка. Тя е важна в няколко отношения. Трябва да раздвижи ставите и да загрее мускулите на цялото тяло, защото бягането афектира цялата мускулатура. Загрявката ще позволи леко ускоряване на пулса за по-лесно кръвоснабдяване на мускулите и ще тонизира тялото, така че да започнете бягането с тонус, който ще повиши издръжливостта ви позволи да бягате по-дълго преди да се уморите. За предпочитане е загрявката преди интензивното бягане да включва не статични, а активни занимания – разтягане, клякания, бърз ход, леко тичане – всичко това за поне десетина минути.

  Бъдете постоянни
  Джогингът е занимание, към което тялото бързо се адаптира и натоварването се понася все по-лесно с всяко следващо бягане. В основата на тази закономерност стои постоянството. Дали ще си поставите за цел пробягването на определено разстояние, или бягане за определено време, опитвайте се да спазвате целта си всеки път. Не увеличавайте рязко продължителността или тежестта на натоварването, за да избегнете травмите.

  Сегментирайте бягането
  Разделете бягането на отделни етапи. Редувайте кратки спринтове с малко по-дълги периоди на леко бягане или ходене. Интервалното провеждане на бягането е оптимален вариант, който позволява неколкократно редуване на период на високо натоварване с възстановителна фаза. Комбинирани в едно те повишават разхода на калории, поддържат тонуса на мускулатурата и предпазват от травми.

  Възстановявайте се добре след бягане
  Доброто разтягане, или стречинг, е най-подценяваният момент от бягането, включително при редовните бегачи. Разтягането на всички части на краката е важно за възстановяване нормалния тонус на натоварените мускулни групи след тренировката, но и за избягване травмите в ставите и сухожилията. Наблегнете на ахилеса, колянната става и бедрените мускули.

  Редовното натоварване и качественото възстановяване след бягане ще ви осигурят възможност безпрепятствено да се възползвате от този прекраснен спорт с години, без риск от травми и с максимално позитивен ефект върху теглото.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »