Неделя, 12 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.01.2018  » Феминистка версия на Кармен предизвика скандал
  Дебатът докъде трябва да стигнат "политически коректните" норми в изкуството - особено в създаденото преди векове - се разгоря с пълна сила в Италия, след като опера във Флоренция представи "Кармен" на Жорж Бизе с необичаен край. В спектакъла на режисьора Лео Мускато загива не жертвата на дон Хосе, а самият той, който я малтретира и умира от куршум, разказва "Ел паис".

  Мотивът за това е нуждата да се осъди насилието над жените, което според статистиката взема по жертва на всеки три дни и в борбата с което няма достатъчно значими гласове, обясняват от театъра. В страна, където това изкуство е истинска религия, обаче излагането на риск на посланието на подобна творба чрез промяна на края ѝ доведе до обратния ефект, пише "Ел паис".

  С операта са се правили различни експерименти през последните десетилетия - свързани с наркотици, политика и други - а и във въпросната версия на "Кармен" дон Хосе е жандармерист. Не с това обаче постановката на Мускато си заслужи освирквания сред част от публиката, заплахи и дори неразбиране от колеги. Критиците на действията му изтъкват, че проблемът е в общия климат, в който са направени промените и в който изобличаването на сексуалното насилие се смесва с крайна политическа коректност като подмяна на творби на изкуството. "А ако направим "Моби дик", в който китът не умира, а само е приспан?" пише язвително "Ла република".

  Все пак решението имаше и застъпници като кмета на Флоренция Дарио Нардела, според когото става дума за "социално-политическа провокация", която цели да привлече вниманието към съвременните проблеми, какъвто е убийството на жени. "Не става дума за идеологическата промяна на дадена опера или смисъла ѝ. Театърът трябва да изобличава, културата трябва да се интерпретира в настоящето." Струва си и за голямата култура на миналото. Това не означава да се промени миналото, не съм глупак, който мисли да пренапише изкуството."

  Самият Мускато е казал по телефона, че се дебатът чу е направил безплатна реклама и директорът на театъра иска да постави отново същата версия на Кармен, но полемиката е станала "непоносима". "Не съм говорил никога за убийството на жени, но ме радва, че (представлението) се възприема така." Той отхвърля етикета "политически коректен и настоява, че липсата на културна и интелектуална свобода за "изненада" е притеснителна. "Не може да ме изпращат на кладата, без да са видели цялата опера."

  dnevnik.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »