Четвъртък, 16 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.01.2018  » 4 храни, по-богати на пробиотици от киселото мляко

  4 храни, по-богати на пробиотици от киселото мляко

  Пробиотици е названието на полезните бактерии, които естествено населяват червата ни и участват в храносмилането, поддържането на имунитета и други жизнени процеси.

  Като фармацефтичен продукт пробиотиците набират популярност като средство за прием, успоредно с антибиотиците за компенсиране техния унищожителен ефект върху полезната  чревна флора. Истината е, че приемът на пробиотици никога не е излишен, а най-добре би било да се приемат като част от състава на храната ни.

  Има хранителни продукти с високо съдържание на пробиотици, които можем да приемаме редовно. Те са задължителни за хората с нередовен стомах, склонни към често подуване на корема, запек и други храносмилателни проблеми, както и за хората, които искат да подсилят своята имунна система. С тези храни можем да си подсигурим редовен стомах, оптимално действие на чревния тракт и силен имунитет.

  Безспорно най-популярно сред храните, богати на пробиотици, е киселото мляко. Списъкът обаче е дълъг.

  Топ храни, богати на пробиотици

  Високото съдържание на пробиотични бактерии в киселото мляко се дължи на процеса на ферментация на лактозата в него. При ферментацията се създават идеални условия за свръхрастеж и развитие на млечнокиселите бактерии от род Lactobacillus – основни представители на пробиотиците в чревната флора. Освен при втасването на киселото мляко обаче ферментация протича при производството и на други продукти и съдържанието на пробиотици в тях също е много високо.

  Туршии
  Киселото зеле и другите зимни туршии са едновременно богати и на пробиотици, и на органични киселини, които действат като пребиотици, т.е. подхранват развитието на полезните бактерии. Този комбиниран състав превръща туршиите в много полезна храна за стомаха, червата и имунитета.

  Комбуча
  Набиращата популярност напитка, получена от ферментация на черен или зелен чай, също е изключително богата на пробиотици.

  Прясно сирене
  Колкото по-малко преработено е сиренето, толкова по-голямо количество от пробиотиците в състава му са запазени. Прясното сирене от краве, овче и козе мляко съдържа голямо количество лактобацили от почти всички видове, населяващи чревната флора.

  Маслини
  Престоялите в саламура маслини също са отличен източник на пробиотици. Саламурата създава подходящи условия за разрастване на колониите им. Стига тя да не съдържа консерванти, които обитават и полезните бактерии, маслините може да осигуряват почти толкова пробиотици, колкото и ферментираните храни.

  Това са хранителните продукти с най-високо естествено съдържание на пробиотици. Консумирайте ги редовно и повишете приема им при лечение с антибиотици. Това ще ви спести повечето от съпътстващите стомашно-чревни проблеми.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »