Събота, 8 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.12.2017  » 4 храни, които тялото усвоява рекордно бързо
  4 храни, които тялото усвоява рекордно бързо

  Ключово условие да си доставим всички ползи, които консумираната храна носи, е да успеем да усвоим пълноценно полезните вещества в нея. За съжаление, редица временни или хорнични проблеми с храносмилането може да затруднят този процес.

  Страдащите от хроничен запек, подуване на корема или непоносимост към определени съставки на храната са принудени да подбират хранителния си режим спрямо здравословното си състояние. За тях е особено важно да познават храните, които се разграждат бързо и лесно и организмът оползотворява почти изцяло съставките им. Хранителен режим, ориентиран около подобни продукти, би бил от полза и за всеки, който търси начини да си спестява дискомфорта в стомаха след хранене.

  Този дискомфорт, както и съпътстващите храносмилателни проблеми, се асоциират основно с приема на прекалено мазни храни или такива с много високо съдържание на фибри. И в двата случая храната престоява по-дълго време от обикновено по протежението на стомашно-чревния тракт, т.е. организмът я усвоява много бавно.

  На обратния полюс са храни с по-прост състав, чието разграждане започва лесно още под действие на слюнката в устната кухина. Докато достигнат тънките черва, те са вече във вид на смес от много лесно усвоими хранителни вещества, които бързо преминават в кръвния ток. Такива храни не водят до никакъв стомашно-чревен дискомфорт, защото на практика почти никаква част от тях не се задържа достатъчно дълго в червата, за до го провокира.

  Ориз
  Оризът съдържа предимно прости въглехидрати, които ензимите на слюнката и стомашния сок много бързо разграждат. Все пак, различните типове ориз се разграждат и усвояват с различна скорост. Най-лесноусвоим е белият ориз, при който всички обвивки, които затрудняват разграждането, са премахнати. Интересен факт е, че съставките на всички типове ориз се усвояват най-бързо, когато той е топъл. След като изстине скорбялата – основният въглехидрат в ориза – променя химичната си форма и става по-устойчива на храносмилателните ензими.

  Крехко месо
  Пилешкото и пуешкото месо без кожа е сред най-богатите на белтъчини храни, които не натоварват по никакъв начин стомаха и червата. Не съдържат почти никакви въглехидрати, а почти цялата им хранителна стойност се дължи на протеините – едновременно лесноусвоими и полезни. Най-удобно за усвояване е печеното или варено пилешко и пуешко месо.

  Добре узрели банани
  Скорбялата и другите по-сложни въглехидрати в бананите се трансформират в прости и много по-лесно усвоими захари. Проучванията показват, че от 80% в зелените банани, съдържанието на трудната за разграждане и усвояване скорбяла намалява до едва 1% в добре узрелите банани, а с това времето за усвояването им се съкращава неколкократно.

  Допълнително улеснение в тази насока идва от разграждането на пектина – полизахарид от типа на фибрите. Неговото разрушаване със зреенето на банана води до омекването му и до повишаванер податливостта му към действието на храносмилателните ензими.

  Варени картофи
  Варенето е най-успешният метод за подобряване усвояването на нишестето в картофите. То е в пъти по-ефективно от печенето и особено от пърженето. И тук, подобно на ориза, температурата оказва роля върху скоростта на усвояване на продукта. За препдочитане е варените картофи да се консумират топли.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »