Сряда, 12 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.12.2017  » Колко точно калории горим за един ден?
  Колко точно калории горим за един ден?

  Количеството изгорени калории е сравнително постоянно при всеки човек, ако той спазва стандартния си режим и всеки ден върши една и съща дейност. Какъв е броят на тези калории, може да се изчисли лесно на база на няколко основни жизнени показателя. Определянето на този брой е много важно за всеки, който спортува и иска да намали теглото си. За целта трябва да се подбере определен калориен прием за деня и той да бъде по-нисък от количеството калории, което тялото ни изгаря в стандартния случай.

  Когато към подобен хранителен режим се прибави и повишена физическа активност чрез фитнес или друг тип тренировки, желаният позитивен ефект върху теглото е само въпрос на време и постоянство.

  За изчисляване на количеството калории, което тялото ни изгаря всеки ден само за поддържане на жизнените функции, може да се ползват различни методи. Един от утвърдените сред тях е т.нар. формула на Харис-Бенедикт. Тя е претърпяла няколко корекции след съставянето й през 1984г., които са помогнали за повишаване достоверността на резултатите й за всеки човек.

  Формулата на Харис-Бенедикт има различно изражение при двата пола и взима под внимание 3 основни показателя – тегло, ръст и възраст. Така във всеки един момент от живота може да се направи справка за дневно разходваните от организма калории, в зависимост от моментните стойности на тези показатели.

  За мъже: 66 + 13,8 х теглото + 5 х височината – 6,8 х възрастта

  За жени: 655 + 9.7 х теглото + 1,85 х височината – 4,7 х възрастта

  Теглото се взима в килограми, ръстът в сантметри, а възрастта в години.

  Крайният резултат от тези изчисления показва приблизителния брой калории, които организмът изразходва само за поддържане на жизнените функции в рамките на денонощие, без вършене на допълнителни физически дейности.

  За по-достоверни резултати полученият показател трябва да се умножи със съответните коефициенти, отговарящи на индивидуалната натовареност на всеки човек през деня:

  • Хората, които спортуват между 1 и 3 пъти седмично, следва да умножат получения резултат с 1,3;
  • При спортуващите от 3 до 5 пъти седмично коефициентът е 1,55;
  • Хората, които са много активни през деня или тренират всеки ден поне по 1 час, следва да умножат резултата си с коефициент 1,7;

  Получената след крайното умножение стойност показва реалния разход на калории за деня според физическата активност на всеки човек. Резултатите са приблизителни, но според диетолозите са достатъчно показателни. На база на този резултат всеки може да се приготви ориентировъчен хранителен режим. За хората, които искат да редуцират теглото си, денвният режим трябва да включва храни, които общо осигуряват по-малко калории от тези, които те изразходват дневно.

  За улеснение специалистите посочват, че един килограм телесно тегло се стопява средно с изгаряне на 3500 повече калории, отколкото са приети.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »