Вторник, 22 Юни 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.12.2017  » Чаша горещ чай помага за запазване на зрението
  Чаша горещ чай помага за запазване на зрението

  Наясно бяхме, че ежедневната консумацията на чай понижава риска от когнитивен упадък, сърдечносъдови проблеми, диабет тип 2 и рак заради съдържанието на антиоксиданти. Изследователи откриха още една полза от горещия чай – намалена вероятност от развитие на глаукома. Глаукома е заболяване, което засяга зрителния нерв и е особено разпространено сред възрастните, като непрекъснато падат годините за проявата му в по-млади поколения. Свързано е с намаляването на зрението и от там на качеството на живот.

  Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) установяват, че измежду включените 1678 души в национално представително проучване на здравословното състояние и храненето тези, които пият по минимум една чаша горещ чай дневно страдат по-рядко от глаукома. Техният риск е 74% по-нисък от неконсумиращите чай.

  Проучването на екипа е провокирано от предишни изследвания върху връзката между кофеин съдържащи напитки и глаукомата, чиито резултати са напълно противоречиви. В настоящото обаче не се документира подобна връзка, но затова пък екипът на д-р Анн Колмън, директор на очната клиника се натъква на ползите от горещия чай за очното здраве и ги представя в the British Journal of Ophthalmology.

  В какво се състои полезният ефект на чая? Без да става дума за причинно-следствена връзка, полифенолите в горещата напитка включват и антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане и подпомагат възстановяването на елементите ѝ в различни нейни текущи процеси. Предполага се, че същите съединения, които са от полза за сърдечносъдовото здраве, функциите на мозъка и правилния метобализъм, действат положително и за съхранението на зрението.

  Полифенолите в кафето са различни от тези в чая и затова то няма същия ефект. Безкофеиновият и студеният чай имат по-ниско съдържание на антиоксиданти и затова от тях не може да се търси такава полза за здравето.

  Изследователите тепърва ще измерват връзката количество чай дневно процент полезен ефект, както и кой вид чай – черен, зелен или бял може да ни подсили очите ни.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »