Неделя, 12 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.11.2017  »  Къде по света музиката е най-лирична и най-мрачна
  Кадър от връчването на последните Американски музикални награди.

  © Mario Anzuoni, Reuters

  Кадър от връчването на последните Американски музикални награди.

  Музиката е едно от най-големите постижения на човечеството. Музиката може да лекува, да успокоява, но може да те направи и агресивен. Музиката лети в космоса. Музиката е навсякъде около нас.

  Проучване на Британското кралско научно дружество, обхващащо над 90 хил. песни, издадени след 1950 г., установи къде по света музиката е най-лирична и къде най-мрачна. Изследването анализира песни на английски език от целия свят в различни жанрове музика - рок, поп, пънк, метъл, хип хоп и религиозна музика.

  Произведенията са оценявани по използваните акорди и текстовете. Целта на проучването била да се определи как песента въздейства емоционално на хората.

  Основаната скала, по която се измерва как творбата влияе върху човек са думите, които са използвани в текста. Оценявани са общо 222 различни думи. На всяка една се поставя оценка от 1 до 9. Като пример се посочва, че думата "любов" получава 9 точки, а "болка" - 1.

  Оказва се, че от 2010 г. по-мрачните и тъжни песни намаляват. За да преценят в коя част на света каква музика се създава, изследователите са проучили песни от Азия, Австралия, Северна Америка, Скандинавия и Западна Европа. И установяват къде по света песните са най-мрачни и къде - най жизнерадостни.

  Най-положително лирично съдържание имат азиатските песни. От своя страна скандинавската музика пък е най-мрачна, като причина затова се посочва жанра, характерен за този регион - т.нар. death metal.

  Там обаче се забелязва друг интересен феномен. Колкото и лиричен да е текстът на някоя скандинавска песен, почти винаги върху него се наслагва музика с високи акорди, което от своя страна прави песента по-натоварваща за слуха. Точно обратното е с азиатската музика, където акордите са лирични и позитивни, въпреки че текстът може да е тъжен.

  В проучването обаче се посочва, че музиката влияе различно на всеки човек. За пример се дават почитателите на тежката рок музика и пънка, където масово се използват думите "смърт" и "болка", но жанровете продължават да имат много фенове. Освен това песните на родния език влияят по-положително на хората, отколкото тези на чужд език.

  dnevnik.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »