Вторник, 4 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.11.2017  » 5-те най-полезни сушени плодове
  5-те най-полезни сушени плодове

  Всеки, който търси вкусен и естествен начин да подобри здравословното си състояние, може да разчита на сушените плодове. В повечето случаи гледаме на тях като на сладки продукти, подходящи за десерт, но истината е, че дори в сушен вид плодовете запазват по-голямата част от полезните си съставки.

  Единственият тип полезни вещества, който може да загуби активния си вид след сушенето на плодовете, са някои витамини. Качеството на фибрите, антиоксидантите и микроелементите обаче се запазва и в сушения вариант на плодовете.

  На база на това съдържание може да се определят няколко от най-полезните сушени плодове, на които да разичаме през есента и зимата.

  Сушени ябълки
  Тази добре позната форма на сушени плодове е подходяща за всеки, който опитва да намали теглото си или се бори със стомашно-чревни неразположения. Калорийното съдържание на ябълката е много по-ниско от това на повечето популярни плодове, а сушените ябъки предлагат и по-висока концентрация на полезните вещества в състава им. В това число влизат фибри, белтъчини, витамини от група В, микроелементите мед, магнезий, калий и селен.

  Сушени круши
  Те са добреп ознати с благоприятния си ефект върху кръвното налягане. Той се благоприятства от високото съдържание на калий и витамин К. Двете съставки допълват ефекта си за регулиране тонуса на кръвоносните съдове, подобряване течливостта на кръвта и намаляване риска от тромбози.

  Сушени смокини
  Може би най-популярният сушен плод има репутацията и на най-пълноценен източник на белтъчини и фибри сред масово предлаганите сушени плодове. Наред с тях в състава му се откриват витамин К, желязо, калций и магнезий. Богатият състав на сушените смокини обяснява благоприятното им действие при проблеми с холестерола, кръвното налягане и костната плътност. Освен това те действат добре като лаксативно средство за улесняване на изхождането и за подобряване на храносмилането.

  Сушени сливи
  Като източник на фибри, те се нареждат непосредствено след смокините. Отличителна черта на сушените сливи е високото съдържание на витамин С, витамини от група В, калий, мед и магнезий. Така наред с благоприятното влияние върху стомашно-чревния тракт, те действат добре на мускулатурата, скелетната и нервната система.

  Сушени кайсии
  По отношение на калориите те значително отстъпват на посочените по-горе сушени плодове, като имат и още едно предимство. Те са много по-богати на белтъчини и калий от тях, а в допълнение съдържат и високи количества витамин А. Сушените кайсии са подходящ избор за хората, които се борят с излишно тегло или високо кръвно налягане. Редовната консумация на сушени кайсии помага за намаляване на оксидативния стрес, поддържане на зрението и дейността на лигавиците в организма.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »