Сряда, 12 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.11.2017  » 5 храни, които не трябва да подгряваме
  5 храни, които не трябва да подгряваме

  Много от нас си купуват готова храна за вкъщи или готвят така, че ястието да стигне за няколко дни. Остатъците съхраняваме в хладилника, но подгряването им може да ни навлече здравословни проблеми. Така например някои е по-добре да се загряват за кратко, а за други въобще не е препоръчително, особено в микровълнова фурна. 

  Намаляване на хранителната стойност и заразяване с бактерии са част от нещата, които могат да ни се случат, ако не спазваме няколко основни правила при приготвяне и съхранение на продукти. 

  Ето пет храни, които никога не трябва да подгряваме:

  1. Яйца

  Най-добре е яйцата да се приготвят и да се консумират на самия ден, без да престояват допълнително. Ако решим да затоплим бъркани яйца или друго ястие с тях, рискуваме да се заразим с бактерии, които се активират между 40 и 140 градуса. Затова специалистите по хранене алармират, че варените яйца, приготвени за различни празници, не трябва да стоят дълго време на стайна температура, нито да се затоплят допълнително. 

  Американската Агенция за контрол на храните и лекарствата препоръчва да консумираме варените яйца не по-късно от 4 дни след приготвянето им, при това само ако са съхранявани в хладилника. Могат да стоят извън него не повече от два часа. 

  2. Масло

  Друга храна, която никога не трябва да претопляме е маслото. Понякога го ползваме за пържене на някои храни и запазваме останалото в тигана за следващо готвене. Това е абсолютно забранено. Причината е, че при повторното затопляне на маслото се дестабилизира неговата структура. Ако  температурата е прекалено висока, се натрупва токсично вещество, което повишава нивата на лошия холестерол в тялото. Това от своя страна е причина за повишаване на риска от сърдечни заболявания и инсулт, наред с други заболявания. 

  Ако сме на заведение и ни сервират нещо пържено, по което има лепкави, тъмни и пенливи остатъци от масло, е по-добре да върнем поръчката. 

  3. Ориз

  Загрят отново и отново, оризът също може да е причина за различни здравословни проблеми. Това се дължи на бактерии, които могат да се размножават, ако той не се съхранява правилно или престои прекалено дълго след приготвяне, дори в хладилник. В ориза има спори на бактерии, които понякога могат да оцелеят дори при готвене. При подходящи условия, когато оставяме ориза на стайна температура, те започват да се размножават. Поглъщайки ги, може да получим чревни проблеми. 

  Ако ни остане ориз от обяда или вечерята, може да го приберем в хладилника, но той трябва да остане там не повече от ден. 

  4. Пиле

  В пилешкото месо може да има от Ешерихия коли до салмонела, които причиняват диария, гадене, повръщане. Понякога може да извадим замразеното месо от фризера и да го оставим да се размразява. Ако го забравим и то престои повече преди приготвяне на супа, например, на другия ден тя ще се вкисне. 

  Пилешкото, както и всички други видове месо, трябва да се варят поне на 165 градуса. Веднъж приготвено, месото трябва да се охлади, но и да се прибере в хладилника до два часа след готвене, ако не се яде. Може да се затопли за около 2 мин., но не и повече. След приготвяне остатъците трябва да се ядат най-късно до два дни. 

  5. Спанак, цвекло и целина

  Спанакът и въобще зеленолистните зеленчуци са здравословна храна, чрез която можем да си набавим ценни витамини и минерали. Но не бива да забравяме, че те са и високонитратни продукти. Под въздействието на топлината при нагряване и бактерии, тези нитрати се превръщат в нитрити, което е свързано с риск от рак, показва ново проучване.Същото се отнася за цвеклото и целината. 

  След като сварим спанак, например, можем да го съхраним в хладилник при 4 ° С за до 12 часа. 

  Колкото по-прясно приготвени са ястията, които консумираме, толкова повече ще сме предпазени от вредни бактерии и храносмилателни разстройства.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »