Четвъртък, 6 Май 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.11.2017  » 5 алтернативи на месото и млякото при постещите

  5 алтернативи на месото и млякото при постещите

  Официално започнаха коледните пости и много хора ще ограничат хранителния си режим. Налагането на известни ограничения е полезна мярка, но резките и продължителни лишения от определени продукти може да има сериозен ефект върху организма.

  Това важи в пълна сила по време на пост, защото той изключва месото и млечните продукти, които са основен източник на някои от най-важните за тялото хранителни вещества. Това е причина по време на пост рискът от недостиг на важни нутриенти да е много сериозен.

  Най-сериозната опасност при отказване от „блажните“ храни е потенциалният недостиг на белтъчини, есенциални мастни киселини, витамин В12 и на микроелементите желязо и цинк. Именно това са базисните хранителни вещества, от които най-големи количества си набавяме от месото, месните и млечните продукти. За избягване на сериозния им дефицит по време на пост трябва да се повиши приема на други продукти, в чийто състав тези вещества присъстват във високи дози.

  Бобови култури
  Ключова съставка: белтъчини

  Първият фактор, който диетолозите анонсират при препоръчване на безмесна диета е намирането на качествена алтернатива на месото за компенсиране нуждата от белтъчини (протеини). Бобовите култури са сред най-пълноценните източници на протеини в групата на постните храни. Препоръчително е да се комбинират различни типове от тях за набавяне на оптимален набор от аминокиселини.

  Зеленолистни зеленчуци
  Ключова съставка: желязо

  Най-пълноценен източник на лесно усвоимо желязо са месните продукти като червеното месо и най-вече карантията – черен дроб, далак, воденички и др. Като алтернатива на тези храни по време на пост се препоръчва консумацията на растителни източници на желязо. Макар и по-трудно усвоимо от организма, то може да компенсира временната липса на желязо от животински източници. Най-богати на желязо растителни храни са зелените листни зеленчуци като спанак, лапад, коприва. Много важно е тези храни да се консумират заедно с храни, богати на витамин С, тъй като той улеснява усвояването на растителното желязо.

  Синтетични млека (бадемово, соево, оризово)
  Ключова съставка: витамин В12

  За съжаление много трудно може да се намери посен източник на достатъчни дози витамин В12, който по начало се съдържа основно в животинските продукти – риба, месо, мляко, яйца. Като удачна тяхна алтернатива по време на пост може да се разчита на обогатените с В12 заместители на кравето мляко или на други изкуствено дообогатени на витамин посни продукти – зърнени храни, мюсли и др.

  Тиквени семки
  Ключова съставка: цинк

  Тиквените семки са сред най-богатите растителни източници на важния за клетъчния растеж и имунната система микроелемент цинк. За разнообразие постният хранителен режим може да се допълва и с други богати източници на цинк като кашу, черен шоколад, спанак.

  Ядки и семена
  Ключова съставка: омега-3 мастни киселини

  Ненаситените мастни киселини са сред най-лесните за набавяне хранителни вещества в условията на пост. Приичната е в това, че най-богати техни източници са някои растителни продукти, а богатото разнообразие от ядки и семена може да задоволи всеки вкус. Все пак проучваниятап оказват, че орехите, лененото семе и чията.

  Наред с чисто духовна потребност, постенето е и един от препоръчителните хранителни режими с множество ползи за детоксикация на организма. Основното изискване е успешно да се компенсират незаменимите за тялото съставки на животинските продукти. Оттам нататък ползите ще са налице.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »