Facebook има нова амбициозна мисия. Компанията иска да превърне виртуалната реалност в следващия голям технологичен хит. За целта тя иска поне 1 млрд. души по света да станат редовни потребители и ползватели на виртуална реалност, съобщава онлайн изданието BusinessInsider.

"Искаме поне 1 млрд. души да използват виртуалната реалност", казва и самият Марк Зукърбърг по време на годишната конференция на Oculus VR в Калифорния през миналата седмица. Изпълнението на задачата пада именно върху Oculus VR и най-вече върху вицепрезидента на компанията Хюго Бара, който се присъедини към нея преди около шест месеца.

Макар Facebook да не поставя официален срок за изпълнение на тази цел, в момента тя изглежда доста амбициозна. Според данни на анализаторската компания Canalys, през 2016 г. са доставени около 400 000 очила за виртуална реалност на Oculus, а общо такива устройства са 2 млн.

Следващата година ще е ключова за развитието на виртуалната реалност и нейното навлизане сред масовия потребител. Очаква се на пазара да се появи новият модел Oculus Go, който ще струва 199 долара и цели да бъде като среден клас между Gear VR и скъпите модели като Oculus Rift.

Предизвикателството за Хюго Бара е ускори темпото и да намери нови начини за продаване на виртуалната реалност на хората. Един от тях е Oculus for Business. Тази програма предвижда продажба на очила за виртуална реалност на компании, чийто служители да ги използват. Cisco и Audi например вече са клиенти и използват подобни устройства в работния процес.

Освен това Facebook и Oculus предвиждат повече рекламни и информационни кампании за виртуалната реалност, както и нови услуги. След това идва и изграждането на повече приложения. Всичко това ще струва милиарди долари, които ще дойдат от Facebook. Компанията на Зукърбърг предвижда дори да плаща на разработчиците да създават приложения и игри за виртуална реалност, за да увеличи интереса и популярността на технологията.

vesti.bg