Сряда, 5 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.09.2017  » Децата, родени през септември, са по-развити от останалите


  Децата, родени през септември, напредват по-бързо в училище, имат по-високи оценки, по-често записват висше образование и са по-малко склонни към извършване на престъпления. Това установява сравнителен анализ на над 1.2 милиона деца между 6 и 15 години във Флорида, САЩ, при основен критерий месеца им на раждане, цитиран в "Индипендант".

  За феномена има много логично и отдавна потвърдено обяснение - фактът, че децата, родени през септември, са обикновено най-възрастните в класа, защото началото на учебната година в САЩ, както и в голяма част от света, е точно тогава. Това им дава чисто физиологична преднина за учене и развитие и няма толкова общо с други фактори като семейната среда и ранното възпитание, поясняват учените.

  На другия край по успех и най-склонни към лоши оценки и дори изпадане от училище и криминални дейности са децата, родени в края на учебната година - август. В честия случай, те на практика са записани на училище почти една година по-рано отколкото трябва, което автоматично ги поставя година назад в развитието спрямо по-големите си съученици. Въпреки това са длъжни да се сравняват с тях, но изоставането им ги демотивира и влошава ефекта от разликата още повече.

  Друг известен американски експеримент от 90-те години показва, че голяма част от професионалните спортисти и шампионите са родени в първите няколко месеца на годината - най-вече от януари до април. Зад това също няма магия или щастлива подредба на звездите, а фактът че обикновено селекцията за младежките отбори става в началото на годината и има възрастово изискване за кандидатите. Дете, което е родено на трети януари се класира и е сред най-големите в отбора, но такова, което е родено през декември ще трябва да изчака цяла година докато се запише, в което време връстниците му, родени в същата година, ще са натрупали много повече опит и мускули.

  Същата е логиката в изводите и от новия анализ, публикуван в журнала на Националния институт за икономически изследвания на САЩ. Тя се потвърждава от общото ниво на оценките на по-големите ученици, както и от тенденцията много по-голяма част от тях да се записват в университет след средното образование, отколкото по-късно родените си връстници.

  Според специалистите по-вярното решение е дете, родено преди началото на учебната година да бъде записано в същата година, в която ги навършва, отколкото да е с по-големите от предишната година. Друго решение, което американските родители избират, е да водят децата си на частни уроци и специални програми за наваксване, ако изберат да запишат детето си по-рано. Все пак обнадеждаващо е, че в по-късна възраст, наваксването е по-отчетливо и с веремето разликата може да се стопи.

  Допълнително в проучването са анализирани данни от центровете за малолетни престъпници във Флорида. Учените установили, че вероятността там да попадне септемврийско дете е много по-малка, отколкото каквото и да е друго.

  dnevnik.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »