Четвъртък, 22 Април 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  25.02.2021  » Разширяват кръга на финансиране по програма Спорт


  Да се разшири кръга на лицата, които могат да бъдат подпомогнати от Община Русе и да се улесни процеса на кандидатстване от спортните клубове и организации. Това дебатираха общинските съветници по една от точките на сесията днес.

  Промяната цели да бъде постигнато съответствие между законовата регламентация и текстовете на наредбата, която към настоящия момент разглежда единствено спортните клубове като организации които могат да бъдат подпомогнати от Община Русе за своята спортна дейност.

  Общинският съветник от ПП ГЕРБ Евгени Игнатов направи предложение критериите в колективните и индивидуалните спортове да съвпадат с тези на Министерството на младежта и спорта, съобразно които спортните клубове получават финансово подпомагане от държавата.

  Спортните клубове са получили общинско финансиране на стойност 130 000 лв., а през изминалата 2020 г. – почти двойно. За настоящата 2021 г. предвидените средства за спорт са 230 000 лв.

  Делян Саманджиев от БСП предложи общият размер на целевите средства да бъде 50%, а не както досега – от 20% до 30%.

  В изказването си Елисавета Досева подчерта, че е учител по физическо възпитание и през целия си живот се занимава със спорт. Според нея Община Русе следва да постави критерии, които да подкрепят социалната значимост на подпомагането на спортните дейности в града ни.

  Илия Сяров – президент на боксов клуб „Русе“, и Руслан Русев – треньор по баскетбол, изразиха мнение, че е необходимо справедливо разпределение на средствата от бюджета, защото в Русе тренират много талантливи млади спортисти, които се нуждаят от подкрепа.

  Митко Кунчев от ДСБ призова за повече контрол върху изразходването на средствата и обяви, че подкрепя измененията в Наредбата.

  Председателят на Комисията по младежта и спорта Пламен Рашев определи Наредбата като динамична и търпяща непрекъснати промени. Основната ѝ цел е подпомагането на спорта да бъде справедливо за всички – както за индивидуалните, така и за колективните спортове.

  Председателят на групата на ГЕРБ в Русе Бедрос Пехливанян изтъкна, че голяма част от финансиране на спорта в града идва от държавата, а кметът на Община Русе Пенчо Милков се съгласи, но подчерта, че това финансиране идва оттам след искане от русенската община. Милков подчерта важността на връзката между правните норми в Наредбата, а настоящите промени са балансирани по отношение на разпределението на средствата. Те са изготвени и прецизно от страна на общината.

  Предложението на Евгени Игнатов бе отхвърлено, а с 33 гласа „За“, 2 „Против“ и 13 „Въздържал се“ Общинският съвет прие основното предложение на промените в Наредбата за финансово подпомагане на русенски спортни клубове и спортни дейности в Община Русе, включително и предложението на Делян Саманджиев.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »