Сряда, 20 Януари 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.11.2020  » Театралният фестивал Варненско лято е онлайн


  Театралният фестивал „Варненско лято” за първи път ще се проведе в онлайн форма. До 6 декември почитателите на театъра ще могат да се докоснат до театралното изкуство през сайта http://viafest.org/varna. Публиката може да бъде от цялата страна, но не и от чужбина, тъй като съдържанието няма да бъде достъпно заради правата на излъчваното съдържание, съобщи за БНР изпълнителният директор на театралния фестивал „Варненско лято” проф. Николай Йорданов.

  Спектаклите ще бъдат достъпни до три дни след тяхното излъчване. Достъпът до сайта http://viafest.org/varna и съдържанието са безплатни, което е и положителният ефект от дигиталното издание, отбелязва още проф.Йорданов и уточнява, че постановките са със субтитри на български език.

  „Губи се най-важното - живия контакт, но в тази ситуация, когато е трудно пътуването и ситуацията е сложна, ще се питаме да видим предимствата на онлайн театъра”, подчертава още изпълнителния директор на фестивала.

  В програмата са планирани 10 спектакъла от международната сцена, които бележат театралния език през последните едно-две десетилетия. Дигиталното издание позволява различни спектакли независимо от тяхната големина, финансовите условия и независимо от това да ли се играят в момента или не, смятат още организаторите.

  Дигиталното издание представя и изключително нашумелия в момента Кирил Серебренников със запис на постановката му по една от най-енигматичните пиеси в европейската драматургия – „Войцек“ от Георг Бюхнер. Спектакълът ще бъде достъпен от 1.12. от 19:00 ч. до 4.12. от 19:00 ч.

  И още едно заглавие от голямата немска класика е част от дигиталната селекция – „Натан мъдрецът“ от Лесинг, в постановка на Андреас Кригенбург, един от водещите немски режисьори днес, на сцената на престижния Дойчес театър в Берлин. Дали във времена на фундаментализъм и изострящи се конфликти тази притча за религиозна толерантност вече е само една измислена приказка? Датите, в които можете да гледате постановката, са 29.11. - 2.12. от 19:00 ч.

  Необичаен „Макбет“ по Шекспир представя специално филмираната версия на един от най-забележителните спектакли в полския театър през последните години с режисьор Гжегож Яжина. Действието в знаменитата Шекспирова пиеса е разположено в американска военна база в днешен Ирак, а Макбет е ръководител на дръзка военна операция, подстрекаван от безмилостната си съпруга и безкрайните си амбиции. Известната британска критичка Лин Гарднър оприличава спектакъла на „холивудски филм, в който обаче няма герои“. Дигиталната селекция на фестивала включва и още едно заглавие от Шекспир – „Зимна приказка“, в спектакъл на един от най-големите познавачи на театъра на английския бард – Деклан Донелан и неговата компания „Чийк бай джаул“. Спектакълът ще бъде достъпен между 3.12. и 6.12. от 19.00.

  Селекцията включва още документалния филм „Време за действие“ (2.-5.12. от 19:00) за представлението на хореографката Маги Марен „Може би“ (May B) от 1981 г.

  Между 28.11. и 2.12. зрителите ще могат да се насладят от екрана и на изящната хореографска интерпретация на музиката на Й. С. Бах в „Шест бранденбургски концерта“ в изпълнение на знаменитата компания “Rosas” на Анне Тереза де Кеерсмакер от Белгия.

  А между 30.11. и 3.12. „13 езика“ на знаковата тайванска компания „Глауд гейт“ осигурява истински празник за очите със зрелищен танц, съчетаващ традицията на Азия със съвременни техники.

  Финалът на международната селекция между 4.12. и 7.12 е с българско участие – режисьорът Галин Стоев подготви специален кратък филм „14 минути Непостоянство“ за своята постановка „Двойното непостоянство“ от Пиер дьо Мариво за театъра в Тулуза, на който той е и директор.

  Дигиталното издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ 2020 се осъществява с подкрепата на Община Варна и на Министерството на културата.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »