24.03.2020  » Медика въведе извънредни мерки за справяне с COVID-19

Във връзка с усложнената противоепидемична обстановка в България в първите дни на месец март в Лечебни заведения „Медика“ е сформиран вътрешен противокризисен щаб. Наред с мерките и законите, изготвени от министерството на здравеопазването,  всеки ден лекари и здравни специалисти от болницата съвещават и обсъждат идеи и подходи за справяне с разпространението на Коронавирус – COVID-19.


Част от мерките, които се прилагат в „Медика“ са:

Всеки желаещ да влезе в сградата, преминава през триажен пункт, който е разположен извън болницата. Температурата на пациентите се измерва, чрез нови безконтактни термометри.

Провеждат се анкети за досег с пътуващи или завръщащи се от чужбина. Потоците са разделени, като са определени 2 отделни входа само за персонала и 2 входа за пациенти.

Свижданията са забранени. Близките на пациентите могат да оставят надписани пакети в определени часове във временен пункт пред болницата.


Засилена дезинфекция – преминато е в режим от двукратна на 4-кратна дезинфекция на цялата болница - коридорите и отделенията. На входовете на сградата са поставени стойки с диспенсери за дезинфектант, с който пациентите, при влизане, да почистват ръцете си.

Служителите в триажния сектор са със специално работно облекло. Освен маски, персоналът на регистратурите е и със защитни очила. Работата с пациенти със симптоми на остри заразни заболявания ще се осъществява чрез специални защитни гащеризони и маски с филтър.

Защитните облекла, маски и ръкавици са подсигурени за първо време. Персоналът на болницата непрестанно се наблюдав.


Лечебни заведения „Медика“ вече са изградили сектор, който да се използва при необходимост за лечение на пациенти с COVID-19. Дейността на звеното ще започне, според указанията на министъра на здравеопазването, след като бъде издадена заповед. Секторът е приведен в готовност през миналата седмица и ще бъде съобразен с всички изисквания, които бъдат поставени. Готовността и наличната апаратура, с която лечебни заведения „Медика“ разполага са заявени при срещите на Областния оперативен щаб във връзка с вируса в началото от месец март насам.

Без да призовава за помощ, „Медика“ е получила такава под формата на доброволци, които са в готовност.

Болница „Медика“ е получила  доброволни дарения от медицински маски, шлемове и други необходими материали. Те също са описани и скоро ще бъдат публично оповестени, тъй като към момента още фирми продължават да се свързват с болницата с желание да помогнат.

Опасността от недостиг на апаратура и човешки ресурс, която се очертава при бързо развитие на пандемията в България, може да бъде преодоляна при стриктно спазване на мерките на национално ниво за ограничаване на разпространението на COVID-19. Поради тази причина от Лечебни заведения „Медика“ призовават за отговорност към себе си, близките си и останалите граждани!

АРЕНА

 

 

«  Обратно към новините