Вторник, 16 Юли 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  23.03.2019  » Фестивалният уикенд на Мартенски музикални дни


  Програмата на фестивала „Мартенски музикални дни“ на 23 и 24 март предлага разнообразие от събития и концерти, и музика, разположена широко от прелестните образци на барока през музиката на европейския 18 и 19 век, до най-новите образци на съвременната българска и европейска музика.

  Началото е на 23 март в 11 ч., в зала „Европа“ на Доходното здание с концерта на струнен квартет „Фрош“. Млади, изключително надарени и посветени на изкуството артисти, чиито концерти са винаги в авангарда на българската музикална сцена. А фестивалната им програма в Русе е повече от забележителна – две световни премиери на струнни квартети от Васил Казанджиев и Божидар Спасов, комбинирани от известния квартет на Лигети и прочутите дивертименти на Бритън. Удивително многообразие от свежи и вдъхновяващи музикални идеи.

  Още същата вечер от 19 ч., в голямата зала на Доходното здание, концертът на именития български пианист и наш съгражданин Евгени Божанов и световноизвестната японска акордеонистка Мие Мики, която възпламени залата само преди няколко вечери с прочутите танга на Пиацола, ни връща към изкуството на барока.

  Уикендът предлага и втория от серията барокови концерти – на 24 март от 19 ч. в зала „Европа“. Една удивителна и вдъхновена надпревара на инструменталното въображение, поднесена от Зефира Вълова (барокова цигулка), Явор Генов (теорба), забележителния костариканец Родни Прада (виола да гамба) и поляка Марчин Святкевич (клавесин)!

  В неделното матине на 24 март, неделя, от 11 ч., в голямата зала на Доходното здание следва невероятно привлекателна за публиката програма с музика от Бетовен, Яначек и Шосон, която ще събере елитни артисти от Европа. И знаменитите артисти, които ще имаме удоволствието да срещнем на фестивалната сцена – струнният квартет „Шуман“  и  Светлин Русев

  Откритие за фестивалната публика без съмнение ще е младият дебютант Тео Фушенре – първата награда от международния конкурс в Женева през 2018.

  Още три събития насищат програмата на фестивалния уикенд

  На 23 март, от 11:30 ч. в Историческия музей ще се състои 9-тото по ред издание на срещите, които Българската фестивална асоциация организира регулярно в София и страната, този път на тема “Фестивален туризъм“. Предстоящата среща на фестивални организатори с представители на туристическия бизнес ще дискутира актуални проблеми, свързани с взаимодействието между фестивалния и туристическия сектор.

  В 17 ч. на 23 март в РБ „Л. Каравелов“ ще имаме възможност да се срещнем с д-р Любомир Кутин – автор на едно уникално за България издание – книгата „Светът на фестивалите“, третираща проблемите на българските фестивали днес.

  А на 24 март от 17:30 ч., в салона на Клуба на дейците на културата ще чуем заключителния концерт на студентите от Майсторския клас по китара на световноизвестния български китарист и професор в Музикалната академия в Лозана Георги Василев.

  Партньори на Община Русе в реализацията на МФ „Мартенски музикални дни“ са Министерството на културата, Италианският културен институт – София, Посолството на Франция в България, Френски институт България, Гьоте институт Германия, Българската фестивална асоциация, НМА „Проф. П. Владигеров“ – София, Къща музей „П. Владигеров“ – София, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Модо България Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, РБ „Л. Каравелов“, ОП „Русе арт“.

  Генерален спонсор на фестивала от 15 години е Обединена българска банка. Ключов дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе и страната, сред които Инвестбанк АД, Монтюпе България, А1, Дунарит АД, Винпром АД, Дунавтурс, БТБ България, ВиК – Русе, Общински пазари ЕАД, Нордплан ООД, РПС ЕООД – Русе, ООД, Мегахим АД, Интис ООД, магазини „Кауфланд“, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“. 

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    01.07.2019 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юли
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net