Четвъртък, 29 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.08.2017  » Известни са мястото и сумата за изграждането на Дунав мост 3

  1 370 000 са превозните средства преминали през Дунав мост от началото на годината,като за същия период на 2016 година техният брой е бил 750 000 – 760 000. Това стана ясно по време на проведената днес среща за изграждането на нов мост при Русе-Гюргево, който да реши трайно проблема с образуващите се големи задръствания в района на граничния пункт. Инициативата бе на областният управител Галин Григоров, а в работната среща участваха представители на български и румънски институции и 4-ма от 8-те русенски депутати.

  Около 250 000 000 евро ще струва строежът на новото съоръжение. То ще бъде във вариант за МПС и ще бъде на около 3 километра от стария мост в посока Мартен. Там е предвидено и да бъде началото на магистралата Русе – Велико Търново. Един от мотивите да е между Русе и Гюргево е сегашната транспортна карта с пътища и магистрали в Европа, и нуждата от по-бързо преминаване по европейския коридор №9, който започва от Хелзинки, преминава през Москва, Киев, Букурещ, Русе,Велико Търново,  Хасково и завършва на гръцкото пристанище Александруполис.

  Нику Мардале от Окръжния съвет в Гюргево обясни, че се надява днешните решения да бъдат взети под внимание от парламентите на двете държави. Началникът на русенската митница Венцислав Халаджов и директорът на Гранична полиция-Русе комисар Димитър Чорбаджиев обясниха, че към настоящия момент е направено всичко възможно за облекчаване на трафика. Предстои и отварянето на зона „Изток“ на моста, която ще реши проблема при влизане в България. Това ще стане през пролетта на следващата година. Необходимо е обаче уеднаквяване на пропускателната способност и от двете страни на съоръжението.

  Чорбаджиев допълни, че съществуващият мост не може да поеме по-голям трафик от сегашния. Има по една лента в едната и в другата посока и това е лимитът му. По тази причина е нужно второ съоръжение.

  В края на разговорите присъстващите излязоха с решение в което бе записано, че Дунав мост 1 не може да поеме повече трафик и има нужда от ново съоръжение и през есента в Русе ще бъде проведена нова среща, на която ще бъдат поканени еврокомисарите Корина Крецу и Йоханес Хан.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »