26.10.2015  » ЗАБРАНЕНИЯТ РЕФЕРЕНДУМ: За мажоритарен вот и електронно гласуванеКатегоричен превес и по двата въпроса в онлайн кампанията "Забраненият референдум" - за мажоритарния вот и за задължителното гласуване, имат гласувалите положително. Това съобщиха днес от Форум Гражданско участие, инициатори на кампанията.

На въпроса "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?" 94 на сто от гласувалите на платформата са отговорили с "да", а 6 на сто - с "не". На втория въпрос - "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?", с "да" са гласували 75 на сто.

От 13 септември до 25 октомври т. г. на онлайн платформата http://zareferendum.bg/ българските граждани имаха възможност да изразят мнението си по двата въпроса, които бяха предложени за включване в официалния национален референдум, но бяха отхвърлени от парламента - за мажоритарния вот и за задължителното гласуване.
Статистиката сочи, че 1 процент от "гласоподавателите" са непълнолетни младежи, 86 на сто са на възраст между 18 и 60 г., а 13 на сто са над 60-годишна възраст. Делът на гласувалите мъже е малко по-голям от този на жените - 53 срещу 47 на сто.

Данните сочат още, че най-голям е процентът на гласувалите в столицата - 35 на сто, следван от гласувалите в областните градове - 31 на стои от по-малките градове - 24 на сто. По "забранените въпроси" по 5 на сто от гласувалите са хора, живеещи на село и българи, живеещи извън страната.
"Забраненият референдум" не предпоставяше гласуване с "да" или "не" по нито един от двата въпроса.

Целта бе да бъде генерирана обществена енергия, която да стане проводник за решаването на няколко ключови дефицита в диалога между гражданите и гражданските организации - от една страна, и властта - от друга. Очакванията на Форум Гражданско участие са тази кампания и резултатите от нея да провокира широк обществен дебат за мястото и ролята на гражданите при вземане на политически решения по обществено значими въпроси, посочват от форума.

АРЕНА

«  Обратно към новините