Четвъртък, 5 Август 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.11.2020  » Защо мигачите на американските коли са червени?

  Привичните пътепоказатели под формата на мигащи лампички съществуват още от 1939 г., но от тогава насам не са претърпели особено развитие. Докато в цял свят цветът им е жълт или оранжев обаче, в САЩ те си остават червени до ден-днешен.


  През 1907 г. американският инженер Пърси Дъглас Хамилтън подава заявка за патентоването на "указател на предполагаемата посока на движение на превозни средства". Устройството е механично и няма много общо с днешните мигачи. Доста по-близка до съвременния им вид е разработката на Едгар Уолц от 1925 г., който патентова мигаща светлина и опитва да я продаде на автопроизводителите, но без успех.

  През 1939 г., когато патентът на Уолц изтича, Buick пуска първия сериен модел с мигачи - Roadmaster. Нововъведението получава името "Flash-Way Directional Signal" и се управлява от специален превключвател, наречен Handi-shift. Година по-късно компанията добавя мигачи на предницата и механизъм за автоматично изключване след връщането на волана в нулева позиция.

  След Втората световна война лостчето за включване на мигачите се премества от предната колонка на покрива отляво на волана, където се намира и сега. По същото време пътепоказателите навлизат и в Европа. Отначало са бели отпред и червени отзад, но през 50-те години експертите настояват властите да въведат законово изискване да са жълти, за да се различават отдалеч от габаритните светлини и стоповете.

  През 1968 г. в САЩ решават да действат по друг начин. Предните мигачи задължително трябва да са жълти, а задните - жълти или червени. Производителите веднага се възползват от тази вратичка в закона и оставят пътепоказателите отзад червени. Основният мотив за това е съвсем прозаичен - икономия.

  Червеното обаче се налага и по друга причина. Според законите площта на стопа и мигача не трябва да е по-малка от 50 см2. От гледна точка на дизайна това е доста задължаващо, особено за по-малки коли.

  Според някои изследвания червените мигачи са доста по-опасни от жълтите, но американската традиция въпреки това си остава. Националното управление за пътна безопасност (NHTSA) също няма нищо против червените пътепоказатели, тъй като нямало "убедителни причини за забраната им".

  fakti.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »