Понеделник, 22 Юли 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  08.04.2019  » Защо хората стават вегетарианци?


  Замисляли ли сте се защо вегетарианците избират този хранителен режим? Кое ги кара да се откажат от месото? Ето някои от основните причини.

  Религиозни и етични причини. Много хора избират да са вегетарианци предимно по религиозни причини. Няколко религии забраняват или ограничават консумацията на животинско месо. Например много секти в Хиндуизма забраняват консумацията на месо. Междувременно в менюто в повечето индийски ресторанти се съдържат различни видове месо и риба. Голяма част от Будистите са вегетарианци, както и някои от християнските течения, включително Адвентистите от Седмия ден.

  Много от вегетарианците са водени от лична философия да изберат този хранителен режим. Според тях е морално и етично погрешно да се храним с животинско месо, а също с животински продукти като яйца и мляко. Тъй като според тях отглеждането на животни в големи ферми е нехуманно.

  Други притеснения относно месото е начинът, по който се обработва. Не са редки случаите на замърсяване на месата по време на обработката. Един такъв пример е хранителното натравяне от 1982 г. в Съединените щати, което е възникнало от бургери, направени от заразено говеждо месо в ресторанти за бързо хранене. Другият голям проблем с говеждото месо е болестта „луда крава“, която се разпространяваше в Европа и САЩ.

  Екологични съображения. Много хора избират вегетарианството, поради опасенията, че производството на животински продукти нанася огромни щети на околната среда. Поради голямото търсене на месо в целия свят повечето малки, семейни ферми прераснаха в големи предприятия за производство на месо. Неминуемо това е свързано с повече щети за природата – използване на торове в отглеждането на храната за животните, хербициди, лекарства за животните и т.н. са продукти, които замърсяват околната среда.

  Щетите, които месото носи на организма ни. Една важна причина, поради която вегетарианците избират да не консумират месо, е неблагоприятните му ефекти върху здравето. Има проучвания, според които умереното вегетарианство, което не изключва всички животински продукти, както и всички меса има изключително благоприятен ефект върху здравето на човек. Този вид хранене може да намали риска от редица хронични заболявания.

  Намаленият прием на мазнини и общият брой калории намалява риска от затлъстяване и наднормено тегло. Това може да намали и риска от диабет тип 2 при хора с фамилна обремененост.

  Поддържане на кръвното налягане в норма. Включвайки повече плодове и зеленчуци в диетата, за сметка на мазнини, повлиява благоприятно кръвното налягане. Статистиките сочат, че хората, които избягват месото са склонни към повече физически тренировки, което също благоприятства дейността на сърцето и понижава кръвното налягане.

  Намален риск от сърдечни заболявания. Този факт се дължи на намаления прием на наситени мазнини чрез месото и консумацията на антиоксиданти, които се намират в повечето растителни храни.

  Подобрена дейност на храносмилателната система. Състояния като констипация и дивертикули са рядкосрещани при вегетарианците, което се дължи на богатата на фибри храна.

  Намален риск от бъбречни заболявания, камъни в бъбреците и жлъчката. По-ниското съдържание на протеини във вегетарианската диета както и приемът предимно на протеини от растителен произход (какъвто е соята), най-вероятно са причината за намаления риск от бъбречни заболявания.

  Недостатъците на вегетарианската диета. Въпреки безспорните ползи от вегетарианската диета, тя има и редица недостатъци. Ограниченият прием на месо, а при строгите вегетарианци и млечни продукти е потенциална причина за недостатъчен прием на важни нутриенти. Дефицитът на важни нутриенти е по-остър при крайните вегетарианци.

  Хората, които консумират мляко, яйца и други животински продукти (различни от месо) по-рядко страдат от дефицит на важни нутриенти. Има проучвания, които показват, че вегетарианското хранене не е подходящо за определени групи като активно спортуващи и подрастващи.

  При вегетарианското хранене основният проблем е набавянето на висококачествен протеин, който е най-лесно достъпен чрез приема на месо. Но една добре балансирана вегетарианска диета, в която фигурират други животински храни е в състояние да осигури нуждите от протеин за тялото.

  Специалисти по хранене в САЩ и Канада одобриха, че една подходящо планирана вегетарианска диета може да бъде здравословна и полезна за здравето. Тя съдържа всички необходими нутриенти и намалява риска за някои хронични заболявания.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    01.07.2019 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юли
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net