Понеделник, 22 Юли 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  08.04.2019  » 8 храни за здрави кости


  Ниската плътност на костната маса води до заболявания на костите, например остеопороза. За да бъдат костите здрави, е добре всекидневно да се приемат храни, съдържащи калций, калий и магнезий.

  1. Сладък картоф

  Според диетолозите, ако не се консумира редовно магнезий и калий, може да се влоши състоянието на костите, а сладкият картоф е източник и на двата минерала. Той съдържа 542 мг магнезий и 542 мг калий.

  2. Яйчен белтък

  Белтъците на яйцата са много богат източник на калций. Поради тази причина специалистите препоръчват да се консумира поне 1 яйце дневно. Жълтъкът също съдържа калций и други компоненти, които са от важно значение за поддържането  на костите здрави.

  3. Бадеми

  Бадемите са едни от най-богатите на калций ядки. Те съдържат също магнезий, необходим за укрепване на костите. Включването на бадемово масло също може да се превърне в бърз източник за получаване на двете хранителни вещества.

  4. Сушени смокини

  Консумирането на около 5 сушени смокини дневно може да осигури на тялото около 10% от дневните нужди калций. Яденето на сурови смокини също може да допринесе за набавяне на минерала.

  5. Зелени листни зеленчуци

  Зелените листни зеленчуци осигуряват 200 мг калций, което е 20% от дневните нужди. Те са богати и на витамин К, който е ефективен за предотвратяване на остеопороза. Сред зелените листни зеленчуци са спанак, маруля, китайско зеле и т.н.

  6. Тофу

  Тофу е растителен протеин, осигуряващ на тялото магнезий и калций. Поради това, че не съдържа мазнини, може да се консумира ежедневно, като се добавя към супи, салати или основни ястия.

  7. Тахан

  Таханът е обогатен с магнезий и калций, които забавят остеопорозата и свързаните с възрастта проблеми с костите. Той е добър за хора, които са алергични към млечни продукти, тъй като съдържа огромно количество калций.

  8. Грейпфрут

  Цитрусът е богат на витамин С, но също консумирането му е свързано с осигуряване на минералите калций и манган. Той съдържа хранителни вещества, подобряващи състоянието на костите и предотвратяващи рисковете, свързани с фрактури.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    01.07.2019 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юли
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net