18.03.2019  » Лицеви опори – защо са важни за тренировка?


Голяма част от упражненията за различни мускули и мускулни групи не изискват да бъдат изпълнявани в скъпи фитнес зали. Едно от тези упражнения са лицевите опори, които се характеризират с висока ефективност. Учени от университета в Waterloo проучват модифицирана форма на лицевите опори, означавайки я като push-up plus.

Лицевите опори тренират мускулатурата на ръцете и гърдите. Силата и стабилността, която се придобива при редовни тренировки се оказва полезна при игра на тенис, бейзбол, плуване, както и вдигане на щанги. Независимо от множеството позитиви за тялото модифицираната форма на лицевите опори се оказва непозната дори за дългогодишни спортисти.

В случая познатите лицеви опори се допълват с още една стъпка, а именно раздалечаване на раменете максимално в края на набирането. Според учените тази вариация на упражнението е една от най-ефективните за повишаване издръжливостта на musculus serratus anterior.

Този мускул свързва гръдния кош с лопатките. Подсилването му с редовни упражнения води до по-голяма стабилност и намаляване умората и вероятността от травми по време на тренировка за гръдните мускули.

В проучването се включват 20 мъже, като всеки от тях практикува различна вариация на лицеви опори. Резултатите показват, че някои разновидности са много по-ефективни от други. Например, ако искате да тренирате предмишниците си - лицевите опори трябва да се изпълняват със свити юмруци. А при обръщане на плаците към тялото – тренират се повече делтоидният мускул, мускулите на гърдите и долната част на трапецовидния мускул.

Преди за преминете към лицевите опори е добре да се уверите, че нямате проблеми с раменните стави. Ако имате съмнения е препоръчително да се посъветвате с професионалисти преди стартиране на сурови тренировки.

Лицевите опори не изискват специфични условия и могат да се правят буквално навсякъде. Може да ги правите вкъщи или в парка. От значение е да увеличавате темпото постепенно и да се съсредоточите върху правилното им изпълнение.

puls.bg

«  Обратно към всички текстове