Сряда, 20 Март 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.02.2018  » Чаша червено вино с вечерята
  Чаша червено вино с вечерята – днес не пропускайте

  Източник: iStockphoto

  Разкриването на здравните ползи от червеното вино обикновено се ограничава единствено до споменаване благоприятния му ефект върху дейността на сърцето, което е доказано отдавна. Днешният ден обаче предоставя възможност да обърнем по-комплексно внимание на древната напитка и да разкрием още един много позитивен ефект от консумацията й.

  Червеното вино все по-често се разглежда и като богат източник на пробиотици за стимулиране на чревната флора и подобряване дейността на чревния тракт.

  Популярността на пробиотичните бактерии в последните години нарасна значително и те се добавят към състава на най-различни храни. Има обаче и хранителни продукти, които са естествено богати на пробиотици. Такива са повечето ферментирани храни и, успоредно с киселото мляко, червеното вино е водещ сред тях.

  Ферментацията на гроздето позволява бурно развитие на полезните за чревната флора бактерии, които обаче се унищожават с процеса на дестилация и така най-високо е съдържанието им именно във винените продукти. Освен това полифенолните съединения в червеното вино стимулират растежа на полезните микроорганизми в червата (бифидобактерии и лактобацили) и потискат растежа на потенциално опасните такива.

  И докато консумацията на червено вино няма как да се предпише като самостоятелна мярка за подсилване на чревната флора и подобряване на храносмилането и имунитета, на деня, отреден като празник на виното, ползите от него няма как да се пренебрегнат.

  Комбинирането на чаша червено вино с пълноценно меню на празничната трапеза отключва приятното общуване, помага за допълване на вкусовете, а и улеснява усвояването на храната. Разнообразният състав на червеното вино стимулира производството на стомашен сок, с което се редуцира времето за престой на храната в стомаха.

  Ако редовно подбираме по-леки храни за вечеря, консумирането им с чаша червено вино ще премахне риска от тежест в стомаха и подуване след вечеря. А премахването на риска от подобен дискомфорт е важно условие за всяко празнично хранене.

  Проучванията разкриват защо червеното вино и червените меса се допълват толкова добре. Установено е, че протеините в месото омекотяват ефекта от танините във виното, а то от своя страна действа успешно за елиминиране на някои натоварващи храносмилането продукти, отделяни при метаболизирането на месата.

  Така, чаша червено вино с вечерята, особено днес, се явява много полезно средство в повече от един аспект.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net