Четвъртък, 18 Октомври 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  12.02.2018  » Комбиниране на храни – протеини със зеленчуци
  Комбиниране на храни – протеини със зеленчуци

  Богатите на протеини (белтъчини) храни са основна съставка от всеки режим на здравословно хранене. Същевременно това са храните, които изискват най-голямо внимание, когато се комбинират с други в едно хранене.

  Богатите на протеини храни се разграждат и усвояват добре само, когато са преминали висококиселинна преработка в стомаха. Поради това не е препоръчително в едно хранене да се комбинират продукти, богати на протеини, с такива, съдържащи високо количество въглехидрати, защото те изискват алкална среда за разграждането си.

  Специалистите по въпросите на правилното хранене препоръчват високопротеиновите храни да се комбинират със зеленолистни или други типове зеленчуци с високо съдържание на вода. Изборът е голям – броколи, чушки, спанак, зелен боб, грах, домати и др. Голямо предимство на повечето зеленчуци е, че съдържат свои собствени ензими и нямат нужда от особени промени в киселинността на стомаха и червата, за да бъдат оптимално обработени и усвоени. Така усвояването на протеините не се компрометира в никаква степен.

  Основна препоръка на експертите е месата, като много богат на протеини и силно засищащ продукт, да се комбинират с по-леки зеленчуци, например със спанак, чушки, моркови, брюкселско или китайско зеле. Така не само ще се подсигури максимално усвояване на всички хранителни съставки, но и няма да се натовари дейността на стомашно-чревния тракт. Комбинацията от по-тежки протеинови храни с по-леки зеленчуци може да се сервира и на обяд, и на вечеря, без риск от поява на оплаквания като тежест и подуване на корема.

  От друга страна, рибните продукти, които също се много богати на белтъчини, но са по-лека храна, позволяват комбиниране и с по-тежки зеленчуци, като броколи, карфиол, авокадо и др. Това също се разглежда като добре балансирано меню, което не крие риск от стомашни оплаквания.

  Специалистите посочват, че едновременният прием на растителни и животински храни, богати на протеини не оказва негативно влияние на усвояването им. Затова комбинирането на риба, меса и грах, фасул, нахут и други бобови култури е позволено във всяко хранене. Важно условие е единствено да не се прекалява с приема им, защото бавната преработка в стомаха и високото съдържание на фибри може да предизвика усещане за тежест и дискомфорт.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net