Четвъртък, 18 Октомври 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.11.2017  » 4 по-сладки заместители на бялата захар
  4 по-сладки и по-полезни заместители на бялата захар

  Бялата захар е най-универсалният подсладител, който човечеството използва още от древността. Не е нужно, нито пък би било доказано достоверно бялата захар да се анатемосва и отрича напълно като вреден продукт. За подръжниците на здравословното хранене обаче е огромно улеснение възможността да ползват естествени заместители на бялата захар, а не синтетични подсладители с недоказана безопасност.

  Съществуват няколко изцяло природни алтернативи на бялата захар, които днес може да се намерят много лесно. Те са едновременно са по-сладки и по-полезни от нея. В допълнение производството им е по-екологично, а степента на допълнителна обработка – по-ниска. Тези ползи са напълно достатъчни, за да компенсират по-високта цена на тези продукти.

  Мед
  Най-древният подсладител, доказал ползите си през вековете. Не е известно защо в миналото се е стигнало до момент захарта да се наложи като алтернатива на меда, но никога не е късно той да възвърне позагубените си позиции. За разлика от бялата захар медът е богат на широк спектър от витамини и антиоксиданти, укрепващи комплексно организма. Единствената основателна причина някой да предпочита захарта пред меда биха били чисто вкусовите различия.

  Нектар от агаве
  Нектарът на това кактусово растение е гъст и тъмен с близка до меда консистенция. Това, което го отличава и му дава известни предимства, е по-ниският му гликемичен индекс. Захарите в състава му са с по-сложнба структура, разграждат се и се усвояват по-бавно в организма и съответно поддържат нивата на кръвната захар по-стабилни. В допълнение нектарът от агаве съдържа ценни вещества с противовъзпалителни свойства, съизмерими с тези на меда.

  Оризов сироп
  Най-често приготвян от печен кафяв ориз, този сироп е прекрасен природен заместител на захарта в 2 направления – почти двойно по-голямата сладост и много по-ниската калоричност. Подобно на нектарът от агаве, и оризовият сироп съдържа основно бавни въглехидрати и консумацията му не се асоциира с риск от диабет.

  Меласа
  Макар и своеобразен отпаден продукт при обработката на захарната тръстика с цел извличане на захарта, меласата е продуктът, в който остават по-голяма част от полезните вещества на тръстиката – магнезий, желязо, калций. В допълнение тя е достатъчно сладка, но сладостта идва не от захарозата и простите захари, извлечени с бялата захар, а от по-сложни въглехидрати, чийто ефект върху организма е по-малко опасен.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net