Събота, 8 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.10.2017  » Бананите и авокадото пазят от сърдечносъдови заболявания

  Бананите и авокадото пазят от сърдечносъдови заболявания

  Прибавянето на един банан към сутрешната закуска или на половин авокадо към салатата вечер ще направи храната ни не само по-вкусна, но и по-здравословна. Тези две храни са сред най-полезните за сърцето и кръвоносните съдове. Благоприятното им влияние се асоциира с високото съдържание на калий – един от ключовите микроелементи за здравето на сърдечносъдовата система.

  Връзката между калия и сърдечносъдовото здраве е позната отдавна и се доказва за пореден път от изследване на научен екип от университета в Алабама, САЩ. Учените установяват, че колкото по-богат на калий е ежедневният ни хранителен режим, толкова по-нисък е рискът от втвърдяване на кръвоносните съдове и развитие на сърдечносъдови проблеми.

  Хората, чиято диета е бедна на калий, са застрашени от постепенно втвърдяване на аортата и намаляване на еластичността ѝ – процес известен като калцификация. Този процес се асоциира с покачване на кръвното налягане и повишаване риска от инфаркт на миокарда.

  Калцификацията на аортата се дължи на отлагане на калциеви соли в тъканите, изграждащи съдовите стени. Това е естествено последствие от поддържането на хроничен недостиг на калий в организма. Редовният прием на банани и авокадо може да компенсира този дефицит и да подсигури поддържането на аортата и другите кръвоносни съдове в нормално състояние.

  Сърдечносъдовите проблеми са водеща причина за смъртност в световен мащаб, включително и у нас. Около 25% от случаите на смърт се дължат на някаква форма на сърдечно или съдово увреждане.

  Тази статистика обаче може да стане далеч по-блогоприятна, ако повече хора се ориентират към редовен прием на храни, богати на калий. В това отношение изборът съвсем не се свежда само до бананите и авокадото. Те са сред най-богатите източници на калий, но веднага след тях се нареждат други вкусни и удобни за редовна консумация храни като картофи, спанак, артишок, стафиди. Разнообразието е голямо и със сигурност ще удовлетвори всички вкусове.

  Учените се надяват доказаната връзка между дефицита на калий и увреждането на сърцето и съдовете да послужи като добра основа, върху която да се разработят ефективни методи и средства за по-успешно поддържане на сърдечносъдовото здраве в бъдеще.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »