Неделя, 27 Май 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.02.2017  » Как да изчислим фитнес възрастта си?

  http://www.puls.bg/cache/news/26299_big.jpg

  Фитнес възрастта на тялото може да се различава от календарната. Понятието „фитнес възраст“ е предложено от учени от норвежкия University of Science and Technology. То включва пол, възраст, местоживеене, характеристики на дихателното здраве, сърдечния ритъм, обиколка на ханша, физическа активност и др.

  Всички те определят колко кислород може да се поема и усвоява тялото – VO2max. Колкото по-тренирано е тялото, толкова по-голяма е стойността на VO2max. Тази характеристика пряко отразява издръжливостта на сърдечносъдовата система. Според изследвания, увеличаването на VO2max понижава вероятността от преждевременна смърт, свързана със заболявания от напредване на възрастта.

  Защо е полезно да се направи този тест? Учените установили определени зависимости които, сравнени със статистически данни им позволили да изградят специализиран алгоритъм. Спрямо въведените данни за индивида, алгоритъмът може с голяма точност да определи очакваната продължителност на живота му. 

  Програмата е разработена, не за да упражнява гадателските способности на учените, шегуват се самите те, а за да мотивира хората да се грижат по-добре за тялото си. Ако посочената от програмата фитнес възраст не им харесва, те могат да променят параметри като честота, продължителност и интензивност на тренировките си, за да увеличат очакваната продължителност на живота си. Те ще служат за добър ориентир какво точно трябва да променят в спортната си активност.

  Учените съобщават за множество случаи на „притеснителни“ резултати, в които 35-годишен мъж имал фитнес възрастта на 58-годишен – очакваната продължителност на живота тук рязко спада в сравнение със средностатистическата. Съществуват и обратните случаи – 68-годишен, поддържащ висока физическа активност имал фитнес възраст 43 г.
  puls.bg


  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.04.2018 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ май
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net