Неделя, 27 Май 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.02.2017  » Сутрешна гимнастика срещу болки в кръста

  http://www.puls.bg/cache/news/26383_big.jpg

  Болките в гърба и кръста ще изчезнат, а сънят ни ще се възвърне, ако правим сутрешна гимнастика всеки ден. Това съветва проф. Сергей Бубновски в своята книга „1 000 отговора на въпроса: Как да си върнем здравето?“.

  В изданието на „Жануа `98” може да намерим практични съвети не само за лечението на остеохондрозата на гръбнака и различните болести на ставите, но и за съпътстващи заболявания като сирингомиелиия, множествена склероза, ревматоиден артрит, болест на Бехтерев. Авторът е категоричен, че преосмислянето на подхода към собственото здраве е нужно и възможно във всяка възраст и при всяка анамнеза.

  „Много хора имат силни болки в кръста рано сутрин. С течение да деня те отшумяват. Причините за това са две. Първата е, че при липса на физически упражнения, мускулите започват да губят обем и сила, да изчезват, което води до намаляване на еластичността им. През нощта човек спи, главата се отпуска, а тялото не успява да разпусне докрай, защото мускулите са станали сухи, слаби и къси. На сутринта те са насъбрали умора поради невъзможността да се отпуснат, тоест да се разтегнат пълноценно“, пише проф. Бубновски.

  В този случай той съветва да направим серия от упражнения след като станем. Може да стартираме с редуване на позите „котка“ и „куче“, заставайки на четири крака, след това да направим преса от легнало положение, със сгънати крака, като се стараем да допрем лактите до коленете при издишане. Трябва да завършим упражненията с хладен или студен душ за 5-10 секунди, според специалиста.

  „Втората основна причина за сутрешните болки в кръста е общата умора, натрупана от предния ден. Човек не е в състояние дълго да спи и не се наспива през нощта. Когато човек спи малко и лошо, тялото не си почива, мускулите се вдървяват и за да включи на работен режим, му се налага дълго да се раздвижва“, обяснява проф. Бубновски. Той препоръчва на тези, които правят упражнения по-често и усещат болка в гърба/кръста сутрин, да вземат студена вана (непосредствено преди сън), включително потапяйки за малко и главата във водата за около 5 секунди. По този начин стресът намалява, а умората от мускулите изчезва.

  „Ако нямате вана, а само душ, то правете студен душ, но до настръхване на кожата (гъша кожа). След това се разтрийте с кърпа и веднага лягайте в леглото под топлото одеало. Ако не легнете веднага обаче, после ще ви е по-трудно да заспите“, продължава той.

  Проф. Сергей Бубновски е един от най-известните руски лекар-практици. Той използва кинезитерапията като основен метод за лечение. Лекарят съставя програма от занятия, но главно действащо лице в лечебния процес се явява самия пациент.
  puls.bg  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.04.2018 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ май
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net