Неделя, 27 Май 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.02.2017  » Неангажиращ секс – съществува ли?


  Често се говори за неангажиращ секс без обвързване или дълбоки чувства. Според специалисти в сексуалните науки обаче „неангажиращ“ секс не съществува.

  Човешката еволюция е довела до появата на три ясно разграничени мозъчни системи, свързани с репродуктивното поведение. Всяка от тези системи е свързана пряко само с един или два хормонални невротрансмитера – молекулите, които предават информационни сигнали в нервната система.

  Първата система е тази на либидото – тя отговаря за сексуалното желание или нагон. При мъжете, както и при жените, либидото се контролира предимно от нивата на телесния тестостерон. При възникване на сексуално желание и готовност за полов контакт у всеки човек се хиперактивизират диенцефало-хипофизните структури, както и участъци на лимбичната нервна система, което означава, че се изпитват силни чувства и се формират емоционални и поведенчески реакции спрямо партньора – мозъкът се наглася за тотална промяна на телесни и психологични функции.

  Втората система е допаминовата. Всеки път, когато човек бива обзет от романтични мисли и силни чувства за обекта си на желание, мислите и действията му биват диктувани от освободените количества допамин – един от хормоните на щастието. Неизброимите му действия върху целия организъм са пряко свързани с насладата и способността да се изпитва удоволствие, но могат да доведат дори до пристрастяване. А пристрастяване към партньора може да се интерпретира само като „влюбване“.

  Третата система, която отговаря за емоционалното и физическо привързване към партньора се диктува от два хормона: окситоцин и вазопресин, чието освобождаване в мозъка води до промени в поведението.

  По тези причини „неангажиращ секс“ просто не съществува. Мозъкът бива завладян от биохимичните коктейли, които се освобождават по време на секс дотолкова, че трите системи, отговарящи за секса – тази на либидото, на допамина и на привързването стават взаимносвързани и всяка от тях активира другите две. Това превръща всеки желан и търсен интимен контакт в „правене на любов“.
  puls.bg


  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.04.2018 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ май
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net